20 populære kinesiske matretter du bør prøve

Del:
Når du reiser til Kina har du muligheten til å smake og oppleve den kinesiske maten. Hva er navnene på noen av de mest populære kinesiske rettene på kinesisk?
I Kina legger man stor vekt på mat, som det fremgår av det kjent kinesiske ordtaket, mín yǐ shí wéi tiān 民以食为天. 1. mín 民 = folket, 2. yǐ shí 以食 = ser på mat, 3. wéi tiān 为天 = som himmelen eller det som er viktigst. 
Maten i Kina  er sterkt påvirket av dets regionale miljø, klima, produkter, skikker og spisevaner. Blant de mest slående egenskapene er dens 8 hovedretter. I historien dannet Shandong, Jiangsu, Guangdong og Sichuan de fire hovedretningene for forskjellige kinesiske mattyper. Dette utviklet seg seg senere til også å gjelde områder som  Zhejiang, Fujian, Hunan og Huizhou. Man fikk da de grupperinger som man i dag kaller Kinas åtte store kjøkken
Her er noen av de mest populære rettene fra Kinas åtte store kjøkken.

 

1. huí guō ròu 回锅肉 - Dobbelt-kokt svinekjøtt

Tradisjonelt serverer Sichuan-kjøkkenet chuān cài 川菜 Sichuan-kjøkkenet dobbel-kokt svinekjøtt som en av de mest populære svinekjøttrettebe. Dobbeltkokte svinekjøttskiver kjennetegnes av sin distinkte smak, lyse brune farge og ikke for mye fett eller fet overflate.
 

2. má pó dòu fǔ 麻婆豆腐 - Mapo Tofu

Denne Tofu-retten er deilig og sterk på smak på grunn av dens krydderet, som gir en velduftende og frisk smak.
mapo tofu. traditional spicy chinese food
 
 

3. bāo zǎi fàn煲仔饭 - Dampet ris med konservert kjøtt i leirgryte

En leirgryte er et standardverktøy for å lage mat i Kina, spesielt når retten skal tilberedes sakte. Den vanligste måten å tilberede dampet ris med en leirgryte er å dampe ris, sammen med marinert pølse eller kjøtt og grønnsaker med en smaksrik saus i leirgryten.
Denne retten tilhører yuè cài 粤菜 eller Guangdong/kantonesisk mat. Kjøkkenet i Guangdong består hovedsakelig av tre underkjøkken: Guangzhou, Chaozhou og Dongjiang.
Bāo zǎi fàn 煲仔饭 er preget av et sprøtt bunnlag med ris, noe som er enn indikasjon på at den er godt balansert når det gjelder smak.

 

 

4. xiā jiǎo 虾饺 - Dim sum reke-dumpling

I Kantonesiske tehus og restauranter er rekedumplings veldig populære, og kinesere elsker å drikke te sammen med en tallerken xiā jiǎo 虾饺.
Xiā jiǎo 虾饺 er en rett som er spesielt verdsatt fordi den har en glatt overflate samtidig som at smaken er frisk. Rappingen er hvit og tynn, og viser knapt det røde rekefyllet.

iStock 1341799401

 

 

5. shuāng pí nǎi 双皮奶 - Melkepudding med to lag

Den klassiske dobbel-lags melkepuddingen er en tradisjonell dessert som fortsatt er ekstremt populær i Kina. Den serveres vanligvis sammen med ettermiddagste'en eller etter et måltid.
Det er to lag melkeaktig lag på toppen av vaniljesausen, dannet under koking. Det første laget dannes mens den kokte melken avkjøles, og det andre laget dannes mens den kokte vaniljesausen avkjøles.

 

6. duò jiāo yú tóu 剁椒鱼头 - Dampet fiskehode med hakket chili-pepper

Duò jiāo yú tóu 剁椒鱼头 eller dampet fiskehode med hakket pepper, er en rett fra xiāng cài 湘菜 eller Hunan-kjøkkenet. Retten kombinerer "friskheten" til fiskehoder med den krydder fra hakkede chilli som gir den en unik smak.
Retten er populær på grunn av sin knallrøde farge, sterke smak og møre tekstur.

 

7. má là xiǎo lóng xiā 麻辣小龙虾 - Krydret kreps

Krepsen er en rett som kinesere liker hele året rundt, og blir sett på som en "folke-favoritt". Krepsen er tilberedt med chili, pepper og andre krydder.

 

8. huáng mèn jī mǐ fàn 黄焖鸡米饭 - Stekt Huangmen-kylling med ris

Denne spesielle retten kommer fra Shandong-provinsen og består av kylling som er stekt i søt bønnepasta blandet med soyasaus.

 

9. shuǐ jiān bāo 水煎包 - Dampstekte fylte boller

Shuǐ jiān bāo 水煎包 eller Dampstekte fylte boller lages ved at man fyller deig med kjøttdeig og kål, for deretter å dampe dem.

Two delicious white steamed buns in a hot black pan

 

 

.

 

10. bā gōng shān dòu fǔ 八公山豆腐 - Palgongsan tofu

Palgongsan Tofu er en populær tradisjonell rett i Anhui kjøkkenet. Denne retten har en gyllen skorpe og en unik, søt smakk under skorpen.

 

11. huā shēng tāng 花生汤 - Søt peanøttsuppe

Peanøtter, vann og sukker brukes til å lage denne smakfulle, kremete og søte huā shēng tāng 花生汤- desserten.

 

12. fó tiào qiáng 佛跳墙 - "Buddha hopper over veggen"-suppe

Fó tiào qiáng 佛跳墙 eller "Buddha hopper over veggen"-suppen er kjent for variasjonen av ingrediensene og næringsstoffene som blir brukt i suppen. For å tilberede denne suppen så skokes sakte over flere timer slik at innholdet i suppen blir ekstra mørt. Suppen inneholder  utvalgte urter som gjør den veldig næringsrik.

 

13. huǒguō 火锅 - Hot Pot

Det finnes flere forskjellige typer huǒguō 火锅 Hot Pot i Kina, men en av de mer populære er málà huǒguō 麻辣火锅 eller Chongqing Hot Pot, som er en sterk krydret Hot Pot.
Valg av sauser og kjøtt utgjør en stor del av hvordan en Hot Pot smaker. Hot Pot er vanligvis ganske krydret, og det er kanskje grunnen til at den er spesielt populær i Chongqing og Sichuan-regionene.
Hvis vennene dine har forskjellig smak, kan du dele kjelen i to deler, der den ene delen har en mild smak, og den andre delen er mer krydret.

Sichuan boiling hotpot with chili pepper in Chengdu, Sichuan province, China

 

 

14. xiā miàn 虾面 - Hokkien Rekenudler

Denne retten er en favoritt i Fujian-provinsen, Hokkien Rekenudler, har blitt spredt til andre sørasiatiske land. Retten er derfor også populær i Singapore, Malaysia og Thailand.

 

15. dōng pō ròu 东坡肉 - Dongpo braisert svinekjøtt

dōng pō ròu 东坡肉 Dongpo braisert svinekjøtt er en signaturrett fra Hangzhou-kjøkkenet, laget av stekt svinekjøtt med en god balanse mellom fett og det magre kjøttet. Krydder tilsettes under den lange matlagingsprosessen for å gjøre retten mindre fet og gi den mer smak.

 

16. xī hú cù yú 西湖醋鱼 Xi Hu (Vestinnsjøen) fisk i eddiksaus

Sausen som denne fisken blir kokt i gir den friske og møre fisken en søt og syrlig smak. I denne sausen er det også tilsatt krabbekjøtt som gir den en ekstra frisk smak.

 

17. jiào huā jī 叫花鸡 - Tiggerens Kylling

Jiào huā jī 叫花鸡 - Tiggerens Kylling er en rett kjent i Jiangsu. Denne retten er ikke tilberedt for tiggere, men den bærer navnet på grunn av måten den tilberedes på. Kyllingen pakkes inn i lotusblader og stekes deretter. Selv en tigger kan tilberede det fordi det ikke krever noe avansert utstyr får å kunne lage retten.

 

18. yáng chéng hú dà zhá xiè 阳澄湖大闸蟹 - Krabber fra Yangcheng-sjøen

Yáng chéng hú dà zhá xiè 阳澄湖大闸蟹 - eller Krabber fra Yangcheng-sjøen er en kjent som en sesongkrabbe som er mest tilgjengelig etter midthøstfestivalen i slutten av desember. Det ikke bare krabbens kjøtt som er viktig, men også rognen.

 

19. Běijīng kǎoyā 北京烤鸭 Beijing Duck

Běijīng kǎoyā 北京烤鸭 eller Beijing Duck symboliserer Kinas hovedstad, Beijing Duck er populær blant både utlendinger og lokalbefolkningen.
.
En typisk anderett inkluderer andeskinn og pannekaker. Agurk og vårløk er vanlig tilbehør. En sjalottløk i tynne skiver eller en salat vil forbedre opplevelsen.
Til tross for at rettens navn knytter den til Beijing, så finner du Beijing Duck-restauranter over hele Kina, og de er generelt like velsmakende.

Traditional chinese peking duck dish served on wooden table

 

 

20. táng cù pái gǔ 糖醋排骨 - Sursøte spareribs

En populær rett i Kina er táng cù pái gǔ 糖醋排骨 Sursøte spareribs. En sursøtsausen pensles over de stekte spareribsene for å gi frisk smak og gjøre ribba mindre fet.

 

 

Ønsker du å lære mer mandarin? 

Hvis du vil lære mandarin og studere kinesisk i Norge, så registrer deg gjerne for en gratis prøveklasse eller send en epost til meg (Chen Huimin): Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Vi tilbyr privattimer og gruppeklasser på alle nivåer, HSK 1-6, barn, voksne, business. Alle mandarinklassene tilbys i klasserom eller online.
Kjenner du noen som ønsker å lære kinesisk? Vi gir nå USD 500 som en bonus til deg i programmet vårt "Refer a friend - get $500", dersom vennen din eller andre du introduserer starter opp med å ta kinesiskklasser hos oss. Registrer deg her dersom dette er interessant for deg!

WeChat Image 20210427081950 3

 

 

 

 

 

Kontakt

Lær Kinesisk AS

Telefon: 90814756
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Undervisningsadresse:
Tordenskioldsgate 2
0160 Oslo, Norway

Postadresse:
Tordenskioldsgate 2
0160 Oslo, Norway

Organisasjon